خلع ید علاوه بر معنای لغتی دارای معنا و مفهوم قانونی نیز میباشد از لحاظ قانونی خلع ید دعوای گفته میشود که در آن مالک یک مال غیر منقول همچون خانه مغازه ویلا زمین به طرفیت متصرف غیرقانونی مال خود آن دعوا را اقامه کرده و از دادگاه می خواهد که روند تصرف غیرمجاز فرد مورد متصرف را پایان ببخشد و ملکش را به او برگرداند.
برای فهم بهترمطلب تصور کنید یک آپارتمان برای خود داشته باشید به مدت زمانی طولانی سفر کرده پس از بازگشت ببینید شخصی به صورت غیرقانونی در ملک شما فعالیتی را آغاز کرده و یا به زندگی در آن مشغول شده است اگر به او تذکر دهید که باید آن را به شما تحویل دهد و او هیچ اعتنایی به نظر شما نکند آنگاه میتوانند با در دست داشتن سند مالکیت به شورای حل اختلاف محله آپارتمان مراجعه کرده و دادخواست خود را تنظیم کنیم به یاد داشته باشید.
شرط اصلی در طرح دعواهای خلع ید داشتن مالکیت تمام بوده و به این معناست که شما باید قانونا سندی داشته باشید که مالکیت شما را به طور تضمینی بیان میکند در صورتی که مالک باشید اما سند در دست نداشته ابتدا باید به دادگاه مراجعه کنید .
دعوای اثبات مالکیت را مطرح کنیم سپس حکم قطعی اثبات مالکیت دعوای خلع ید در شورای حل اختلاف را اخذ کنیم وجوه اشتراک و افتراق خلع ید و تصرف عدوانی در دعوای تصرف عدوانی رعایت تشریفات دادرسی لازم نیست در صورتی که در خلوت رعایت این شیوه ها لازم است در حالی که هر دوی این دعاوی قابلیت تجدید نظر خواهی ندارند در خلع ید به موجب ماده یک قانون اجرای احکام مدنی ضروری است که حکم قطعی و سپس اجرایی شود.
این در حالی است که چون دعوای تصرف عدوانی بلافاصله قابل اجرا هستند نیاز به قطعی شدن و صدور اجراییه ندارد و درخواست تجدید نظر مانع اجرا نخواهد بود
- ۰۰/۰۷/۳۰